Seçim öncesi günler hep aynı soruyla geçiyor:
Diktatör, seçim sonuçlarını kabul edecek mi?
Bağımsızlık günündeDiktatör'ün çağrısıylaon binler sokaklara dökülüyor.Bir meydanda halkaşöyle sesleniyor:
Beni iktidardanancak Allah indirebilir!
Diktatör, geçmişte ülkeyi otuz yılyönetmiş olan diktatörlüğü sürekli över.Ülkesindeki elektronik seçim sisteminegüvenmez. Seçim öncesi askere davetiye çıkarır, onlar da gelipsivillerin kontrolündeki sistemigözden geçirir.Hukuk Okulu'ndan çıkanve Diktatör'e karşı demokrasiyi savunan,ülkede demokrasiyi tehdit altında görenbildiriyi 880 bin kişi imzalar.Eski bir adalet bakanınınDiktatör'e karşı sesi yükselir:
Bir darbe tehlikesi bizi bekliyor.Sivil toplum olarak ayağa kalkmalıve demokrasi için mücadele etmeliyiz.
Kulislerde şu sorular kulaklaraçalınmakta:
Diktatör, sandıktan istemediği bir sonuççıkarsa, halkı tahrik edipülkede karışıklık çıkarabilir mi?Asker ve polis bu durumda Diktatör'ün yanında mı yer alır?
The New York Times'ın haberi ilginç:
Askeri liderler, sandıktan çıkacak olumsuz sonuçlar durumunda, Diktatör'e herhangi bir destekvermeyi düşünmediklerini özel olarak belirttiler.
Diktatör'ün yakın çevresindekigüçlü siyasetçilerinden birininşu sözleri basına yansıyor:
Seçim sandığından çıkacak çoğunluğun iradesi hiçbir şekilde tartışılmamalı,halkın tercihine saygı gösterilmeli!
Diktatör seçimleri kıl payı kaybediyor.İkinci günün sonunda Diktatör'deniki dakikalık bir açıklama gelir,adını koymadan üstü örtülüya da dolaylı bir dilleyenilgisini kabullenir.Ama rakibini kutlamaktan kaçınır.Diktatör'ün ailesinden isetek bir ses yükselir, senatör olan oğluattığı bir tweet'te şöyle der:
Başlarımızı dik tutalım.Brezilya'dan vazgeçmeyeceğimizihaykıralım. Allah bizim yanımızda…
Bu arada kamyoncular otoyollarıkapatıyor.Ülkede gerilim yükseliyor.Diktatör'ün destekçilerisokağa çıkmaya başlıyor.Askeri kışlaların önündebayraklar sallanarak askeri müdahalesloganları atılıyor:
Darbe şimdi değilse ne zaman?
Diktatör'ün yardımcılarından biriyse,oyunun bittiğini, Diktatör'ün debu gerçeği kabullendiğini söylüyor:
Artık ağlaşmanın bir anlamı yok,oyunu kaybettik,oyun bitti!
Oyunun dört yıl boyunca oynandığı sahneBrezilya, "Diktatör"ün adı Bolsonaro…Oyun bitmiş olabilir.Ama Brezilya'nın ve Brezilya'dahukuk, özgürlük ve demokrasininişi bundan sonra dahiç kolay değil.
Hasan Cemal kimdir? Hasan Cemal 1944 yılında İstanbul'da doğdu. 1965 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden mezun oldu. Gazeteciliğe 1969 yılında Ankara’da haftalık Devrim dergisinde başladı. Yeni Ortam dergisi, Anka Ajansı ve Günaydın gazetesinde çalıştıktan sonra 1973 yılında Cumhuriyet gazetesine girdi. 1979 - 1981 yılları arasında Ankara Temsilciliği yaptı. 1981-1992 yılları arasında Cumhuriyet Gazetesini Genel Yayın Yönetmeni olarak yönetti. Cumhuriyet gazetesi Cemal'in yönetimindeyken 1986’da Sedat Simavi Ödülü’nü kazanarak "yılın gazetesi" seçildi. 1992-1998 yılları arasında Sabah gazetesinin birinci sayfa yazarlığını yaptı. 1998'den 2013'e kadar yaklaşık 15 yıl boyunca Milliyet gazetesinde yazdı. Nokta dergisi 1989 Doruktakiler ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti köşe yazısı ödüllerini kazandı. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti 2004 yılında da "Araştırma" ödülünü Hasan Cemal'in çalışmalarına verdi. 28 Şubat 2013'te Milliyet'in manşetinde yayımlanan "İmralı Zabıtları"nın yayınını savunduğu için dönemin başbakanı Tayyip Erdoğan'ın tepkisine hedef oldu. Milliyet yönetimi, "Başbakan'ı ve medya sermayesini sorgulamaktaki ısrarını" gerekçe göstererek yaklaşık 15 yıldır yazdığı gazetedeki köşesini kapattı. Milliyet ile yolları ayrıldıktan sonra yaptığı röportajlar ve kaleme aldığı yazılar, bağımsız internet gazetesi T24'te yayımlandı. Türkiye medyasının en etkili ve kıdemli isimlerinden olan Hasan Cemal, Mart 2013’ten beri T24’te yazıyor. Harvard Üniversitesi Nieman Gazetecilik Vakfı Louis M. Lyons Gazetecilikte Vicdan ve Dürüstlük Ödülü'nü "hayatı boyunca basın özgürlüğünü savunmak için gösterdiği çaba nedeniyle" 2015 yılında Hasan Cemal'e verdi. Cemal, Türkiye'de bu ödülü alan ilk gazeteci oldu. Bir dönem Bilgi Üniversitesi’nde "Medya ve Politika" dersleri veren Hasan Cemal’in yayımlanmış 13 kitabı, tarih sırasıyla şöyle: - Tank Sesiyle Uyanmak (1986) - Demokrasi Korkusu (1986) - Tarihi Yaşarken Yakalamak (1987) - Özal Hikâyesi (1989) - Kimse Kızmasın Kendimi Yazdım (1999) - Kürtler (2004) - Cumhuriyet'i Çok Sevmiştim (2005) - Türkiye'nin Asker Sorunu (2010) - Barışa Emanet Olun (2011) - 1915: Ermeni Soykırımı (2012) - Delila - Bir Genç Kadın Gerilla'nın Dağ Günlükleri (2014) - Çözüm sürecinde Kürdistan Günlükleri (2014) - Hayat İşte Böyle Geçip Gidiyor (2018) - Hasan Cemal'in "Zamane Diktatörleri" adını taşıyan basılmamış bir kitabı daha var. |