Fetullahçı çete ile mücadelede "milat" olarak kabul edilen bir tarih var.
Bu tarihe kadar, bu örgütün yöneticisi, üyesi ya da "yardım ve yataklık edeni" olarak ne yapmış ne tür işlere bulaşmış olursanız olun, bu tarihten sonra ilişkinizi kestiğinizi bir şekilde gösterebiliyorsanız, o güne kadar işlenmiş suçlardan da kurtulmuş oluyorsunuz.
Bu tarihi hepimiz biliyoruz: 17 – 25 Aralık 2013!
Bu tarihte iki ortak arasındaki çatışma su yüzüne çıktı, ayakkabı kutularında, evlerde saklanan ve sabahlara kadar dağıtıla dağıtıla "sıfırlanamayan" paralar ortalığa saçıldı.
Anladık ki örgüt, meşru hükümeti devirmek için bilgi toplamış.
O güne kadar örgüte "ne istediyse veren" iktidar da o günden itibaren mücadele etmeye karar vermiş!
Onun için bu tarih "milat" olarak kabul ediliyor.
Bu tarihten sonra örgütle ilişkiniz olmadıysa, her türlü suçtan muaf sayılıyorsunuz.
Buna kim karar verdi: O tarihte Başbakan olan Recep Tayyip Erdoğan!
Böyle bir yetkisi var mıydı? Hayır, yoktu.
O yaptı, mahkemeler ve savcılar da bu tarihi ilan edilmemiş bir "af tarihi" olarak kabul edip, ona göre işlem yaptılar.
Ortaya çok ciddi bir yetki aşımı ve hatta yetki gaspı çıkmış bulunuyor.
Anayasa'ya göre böyle bir af ilan etme yetkisi TBMM'ye ait.
Hükümetin ya da mahkemelerin böyle bir af ilan etme hakkı da yok, yetkisi de yok.
Oysa TBMM'deki çoğunlukları, böyle bir af kanunu çıkarmaya yeterliydi.
Bunu yapmadılar, sahip olmadıkları bir yetkiyi kullandılar ve o günden beri de Recep Tayyip Erdoğan'ın tayin ettiği bu tarih, bazı mahkeme kararlarında ve Yargıtay kararlarında da milat olarak kabul edildi.
Şimdi şu sorunun yanıtını verelim:
Bir gizli örgüt içinde hiç bulunmadım ama gizli örgüt üyeliğine kendiniz karar verseniz bile ayrılmaya kendiniz karar veremezsiniz.
Mafya filmlerinden filan da biliyoruz.
Bir istifa dilekçesi yazarak, böyle gizli örgütlerden ayrılamazsınız.
Diyelim bir yolunu buldunuz ve örgüt ile yollarınızı ayırmayı başardınız, bu bir hukuki sonuç doğurmaz.
Hukuki sonuç doğması için bir savcıya gitmeli, itirafçı olmalı, gizli örgütün faaliyetlerini, çalışma biçimlerini ve bilebildiğiniz üyelerinin kimler olduğunu açıklamalısınız.
Ancak o vakit gizli örgütten ayrılmış olmanızın bir hukuki sonucu olur.
Bu yoksa, siz istediğiniz kadar ben ayrıldım deyin, kanun nezdinde ayrılmış sayılmazsınız. Elbette cezanız fiilen devam edenler kadar olmaz ama üyeymiş gibi cezalandırılırsınız.
Mesela Karayılan "Ben PKK'den istifa ettim, artık alakam yok" derse, cezai takibattan kurtulacak mı?
Onun öyle demesiyle, zamanında FETÖ içinde yönetici pozisyonlarda da bulunmuş birisinin "17 – 25 Aralık'tan sonra yollarımı ayırdım" demesi arasında bir fark yoktur.
17 – 25 Aralık'ı kendileri için milat ilan edip, çeteyle ilişkisini kesenlerin sayısı hiç de az değil.
Peki bunların kaçı örgütün amaçları, örgütlenme biçimi, gizli imamların kimlikleri, emir komuta zincirinin halkaları gibi konularda itirafçı oldu?
Bunlar yasal süreçlerden geçmiş olsalardı, TSK ve polisteki gizli imamları daha önce açığa çıkarmak ve takip etmek, belki de darbe girişimini önlemek mümkün olur muydu?
Yanıtı vermek kolay değil ama örgütün gizli şeması ve amaçları 15 Temmuz'daki darbe girişiminden önce çözümlenebilir, MİT, polis ve askeri istihbarat gerekli önlemleri zamanında alabilirdi.
Öte yandan bir garip itirafçılık müessesesi de aynı şekilde "icat edildi"!
Polis operasyon yapıyor, bir grup Fetullahçı çete üyesini yakalıyor. İçlerinden bazıları bunun üzerine "itirafçı" olup, hukuki soruşturmadan kurtuluyor.
Yakalanmasaydı asla itirafçı filan olmayacaktı oysa.
Bir suça tanıklık edip, bir suç örgütünün içinde yer alıp, yakalanıncaya kadar beklemek ne anlama gelir?
Bir tek anlama gelir: Yakalanmazsanız, o çeteye bağlılığınız devam ediyor demektir.
İtirafçı olmak, yakalanmadan önce savcıya gidip bildiklerini anlatmak ve örgütün çözülmesini hızlandırmak ile mümkün olabilir.
Bu örgüt, devleti ele geçirme planlarını 17 – 25 Aralık'tan sonra yapmadı.
Başından beri bu işin planlaması içindeydiler. KPSS sorularını bu amaçla çalıp, kendi üyelerini devlet memuriyetlerine soktular. Kendi adamlarını terfi ettirdiler. Asker içinde kumpas davalarıyla ordunun iç hiyerarşisini kendi lehlerine değiştirdiler.
"Siyasi otoriteye istedikleri kanunları çıkarttırarak" ordudaki tasfiye sürecini hızlandırdılar, kendi adamlarını üst görevlere getirebildiler.
17 – 25 Aralık'ta "ben yolumu ayırdım" diyenlerin bir bölümü, bütün bu süreçlerin içinde yer aldılar.
Bank Asya'ya maaşı yatırıldı diye, sendikaya üye oldu diye bazı insanlar, örgütün hiyerarşik yapısı içinde yer almadıkları halde hayat boyu lekelendiler, haklarından yoksun kaldılar.
Oysa bu yapı içinde yer aldığı ve örgütün her türlü planını bildikleri halde seslerini çıkarmadan oturanlar, sırf 17 – 25 Aralık'ta Erdoğan'ın yanında durdular diye affedilmiş oldular.
Günün birinde Türkiye'de hukuk yeniden egemen olursa, bu defterlerin açılacağını ve zamanında örgütü ele vermeden, susup, oturanlardan hesap sorulabileceğini ümit edelim.
Mehmet Y. Yılmaz kimdir? Mehmet Yakup Yılmaz, 1956 yılında Malatya’da doğdu. İlkokulu Antalya Devrim İlkokulu'nda, orta okul ve liseyi Denizli Lisesi’nde okuduktan sonra Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat ve Maliye Bölümü’nden 1977 yılında mezun oldu Gazeteciliğe SBF öğrencisi iken 1975 yılında Ankara’da Mehmet Ali Kışlalı yönetimindeki Yankı Dergisi’nde başladı. Derginin Yazı İşleri Müdürlüğü görevini de bir süre yürüttü. 12 Eylül 1980 darbesi öncesinde Türk İş’e bağlı Yol İş Federasyonu ve YSE - İş sendikalarında basın müşaviri olarak görev yaptı, sendika gazete ve dergilerini yayınladı Askerlik görevini Kara Harp Okulu’nda tamamladıktan sonra İstanbul Gelişim Yayınları’nda mesleğe döndü. Gelişim Yayınları’nda Erkekçe ve Bilim dergilerinin Genel Yayın Müdürü Yardımcılığı ve ardından Gelişim TV Dergisi Genel Yayın Yönetmenliği görevlerinde bulundu 1985 yılında Hürriyet’e geçti ve Hürriyet Dergi Grubu’nu kurdu. Tempo, Blue Jean, Playmen gibi dergileri yayınladı. Daha sonra Dönemli Yayıncılık Genel Müdürlüğü görevine getirildi. Ercan Arıklı ile birlikte Dönemli Yayıncılık’ın 1 Numara Yayıncılık’a dönüşmesi sırasında Genel Müdürlük görevini üstlendi. Aktüel, Cosmopolitan, Penthouse, Oya gibi dergilerin kurucu genel yayın müdürü oldu. Bugüne kadar 30’u aşkın derginin kuruculuğunu yaptı. 1995 yılı başında Posta gazetesini yayınladı. Aynı yılın sonunda Fanatik gazetesini, 1996 yılı sonunda da Radikal gazetesini kurdu, genel yayın müdürlüğünü yürüttü. 2000 yılında Milliyet Gazetesi Genel Yayın Müdürlüğü görevine getirildi. Bu görevi 5,5 yıl sürdürdükten sonra Doğan Burda Dergi Grububu’nun CEO’luğu görevini üstlendi. 2005 yılından 2018 Eylül ayına kadar Hürriyet gazetesinde köşe yazarlığı yaptı. Ekim 2018’den itibaren T24’te yazmaya başladı. Gazete köşe yazılarından derlenen "Kırmızıyı Seçtim, Aşk Mavinin Altındaydı”, “Benden Selam Söyleyin Bütün Aşklarıma”, “Aşktan Sonra Hayat Var Mı”, “Şaşırma Duygumu Kaybettim, Hükümsüzdür” isimli kitapları yayımlandı. “Aşk Herşeyi Affeder mi” isimli uzun hikâyesi de kitap olarak yayınlandı. “Türkiye medyasında en çok yayın başlatan gazeteci” olan Mehmet Y. Yılmaz, güncel politik gelişmelerin yanı sıra, deneme tarzındaki yazıları ile futbol üzerine yaptığı yorumlarıyla da biliniyor. |