"Altılı Masa", DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan'ın ev sahipliğinde toplandı ve öğrendik ki 100 maddeden oluşacak bir Anayasa değişikliği teklifini 28 Kasım'da bir törenle açıklayacaklar.
Ve yine öğrendik ki bu Anayasa değişikliği ile parlamenter sisteme geçilecek, Cumhurbaşkanı "tarafsız, bağımsız, sembolik" bir görev olacak.
Ne dersiniz, bu açıklama, muhalefetin bugüne kadar yaratmayı başaramadığı heyecanı ve rüzgârı yaratıp, bir süredir donmuş gibi görünen siyasi tabloda değişikliklere yol açar mı?
Kuşkusuz ki Türkiye'nin ciddi bir Anayasa sorunu var.
Yürütme gücünü elinde tutanın hem yasamayı hem de yargıyı kontrol edebiliyor olması, deyim yerindeyse "bütün dertlerimizin anası."
Bugün yaşadığımız ekonomik krizin de nedeni bu, dış politikada sıkışıp, yalnızlaşmanın nedeni de bu, çok uzun yıllar çözemeyeceğimiz ağırlıktaki göçmen sorununun nedeni de bu.
Bu sistem, dünyanın en iyi yöneticisini bile kısa sürede dünyanın en kötü yöneticisine çevirebilirdi ve Recep Tayyip Erdoğan da müktesebatının yetersizliği nedeniyle dünyanın bırakın en iyi yöneticisi olmayı, ortalama üstü yöneticilerinden biri bile sayılmaz.
Onun kendisini iktisatçı zannetmesinin sorunlarını yaşıyoruz.
Kendisini Müslüman Kardeşlerin ve "Arap Sokağının" sahibi zannetmesinin dış politikada yarattığı tahribatın sonuçlarıyla yüz yüzeyiz.
Her tek adam gibi etrafı "salla başı al maaşı kadroları" tarafından çevrildiği için de her yaptığının mükemmel olduğuna inanıyor, bunu eleştirmeye kalkanların kendisine hakaret ettiğini zannediyor.
Yani Anayasal düzenimizin sorunlarımızın temelini oluşturduğu konusunda hem fikiriz.
Ama bugün halkın yanıt beklediği soru bu değil.
Ve zaten bu seçimde bu Anayasa değişikliğini hayata geçirebilecek bir seçim sonucunun çıkabilmesi de mümkün görünmüyor.
Bu nedenle de Altılı Masa, boş işlerle iştigal ediyormuş gibi görünüyor.
Muhalefet, söylem birliği içinde bugünkü yangını nasıl söndüreceğini anlatamadığı için siyasi tablo donmuş durumda, neredeyse yaprak kımıldamıyor.
Altılı Masa'nın toplantısından sonra öğrendik ki böyle bir ortak yol haritası ve söylem birliğinin "sonuç aşamasına gelinmiş".
Altı partinin temel politikalarının belirlenmesi amacıyla ortak çalışma grubu da 9 ana, 60 alt başlık altında yürüttüğü çalışmanın yaklaşık üçte birini tamamlamış.
Bu grup ilk toplantısını geçtiğimiz ocak ayında yapmıştı. Demek ki yolun üçte birini geçmeleri 11 aylarını almış.
Geri kalanının da bu ay sonuna kadar tamamlanacağı söyleniyor, bilemiyorum nasıl olacak.
Eğer bu çalışmalar önümüzdeki 15 gün içinde tamamlanırsa, aralık ayında da ortak cumhurbaşkanı adayı üzerine tartışmalar başlayabilecekmiş.
Bu şu anlama geliyor: Önümüzdeki yılbaşından önce seçim araştırmalarına bakıp canınızı sıkmayın!
Bir ortak program belirlenmeden, ortak adayın ismi ilan edilmeden bugünkü siyasi tablo bir puan aşağı, bir puan yukarı seyrini sürdürecek demektir.
Elbette bu arada Erdoğan şapkasından yeni bir tavşan daha çıkarmaz ise!
İstanbul Cumhuriyet Savcısı, Boğaziçi Üniversitesinin 12 öğrencisinin, üç yıla kadar hapis ile cezalandırılmasını istedi.
Öğrencilerin suçu kamuoyunda "kayyum rektör" olarak tanınan Prof. Dr. Melih Bulu'yu protesto eylemlerinde LGBTİ+ flaması taşımak ya da flamanın yanında durmak!
Savcı, yürüyüş yapmanın Sarıyer ve Beşiktaş Kaymakamları tarafından yasaklandığını belirterek öğrencilerin "kanuna aykırı yürüyüş" yaptıklarını ileri sürüyor.
Gördüğünüz gibi ortada Anayasal bir hakkı kullanan öğrenciler var.
Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Anayasa, toplantı ve gösteri yaparak bir durumu protesto etmeyi temel haklar arasında sayıyor.
Savcı'ya göre bu "temel haklar", kaymakamların verdiği idari kararla yasaklanmış.
Savcı bunu "normal" bir durum olarak görüyor.
İdari karar yasakladığı için de öğrenciler kanuna aykırı olarak gösteri yürüyüşü yapmış oluyorlar.
Savcının bu tutumu ilk kez gördüğümüz bir durum değil.
Erdoğan rejimi protesto gösterisi gibi demokratik hakların kullanılmasından hazzetmediği için savcılar bu yönde çok dava açıyor, mahkemeler de mahkûmiyet kararı verebiliyor.
Ancak şunu söyleyeyim ki hem Anayasa Mahkemesi hem AİHM bu kararların hepsini bozuyor ve Türkiye'yi tazminat ödemeye mahkûm ediyor.
Savcılar da bu durumu pekâlâ biliyor olmalılar çünkü bu kararların hepsi yayımlanıyor.
Kanunlarımıza göre ceza soruşturması yürüten savcıların bir görevi de sanıkların lehine olan delilleri de toplamaktır.
AİHM ve AYM kararları ise delil olmanın da ötesinde doğrudan konuyla ilgili yüksek mahkeme içtihadı.
Normal olarak bu içtihatlara bakarak takipsizlik kararı vermesi gereken savcının, mahkemeyi meşgul edecek ve sonunda Türkiye'nin mahkûmiyetiyle sonuçlanacak bir iddiada ısrar etmesinin bir yaptırımı olmalı.
Bunu bu iktidardan bekleyemeyiz elbette ancak seçimden sonra iktidar değişir ise bu konuda adım atmak da Altılı Masa'nın görevi olmalıdır.
Mehmet Y. Yılmaz kimdir?Mehmet Yakup Yılmaz, 1956 yılında Malatya'da doğdu. İlkokulu Antalya Devrim İlkokulu'nda, orta okul ve liseyi parasız yatılı olarak Denizli Lisesi'nde okuduktan sonra Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat ve Maliye Bölümü'nden 1977 yılında mezun oldu Gazeteciliğe SBF öğrencisi iken 1975 yılında Ankara'da Mehmet Ali Kışlalı yönetimindeki Yankı Dergisi'nde başladı. Derginin Yazı İşleri Müdürlüğü görevini de bir süre yürüttü. 12 Eylül 1980 darbesi öncesinde Türk İş'e bağlı Yol İş Federasyonu ve YSE - İş sendikalarında basın müşaviri olarak görev yaptı, sendika gazete ve dergilerini yayınladı Askerlik görevini Kara Harp Okulu'nda tamamladıktan sonra İstanbul Gelişim Yayınları'nda mesleğe döndü. Gelişim Yayınları'nda Erkekçe ve Bilim dergilerinin Genel Yayın Müdürü Yardımcılığı ve ardından Gelişim TV Dergisi Genel Yayın Yönetmenliği görevlerinde bulundu 1985 yılında Hürriyet'e geçti ve Hürriyet Dergi Grubu'nu kurdu. Tempo, Blue Jean, Playmen gibi dergileri yayınladı. Daha sonra Dönemli Yayıncılık Genel Müdürlüğü görevine getirildi. Ercan Arıklı ile birlikte Dönemli Yayıncılık'ın 1 Numara Yayıncılık'a dönüşmesi sırasında Genel Müdürlük görevini üstlendi. Aktüel, Cosmopolitan, Penthouse, Oya gibi dergilerin kurucu genel yayın müdürü oldu. Bugüne kadar 30'u aşkın derginin kuruculuğunu yaptı. 1995 yılı başında Posta gazetesini yayınladı. Aynı yılın sonunda Fanatik gazetesini, 1996 yılı sonunda da Radikal gazetesini kurdu, genel yayın müdürlüğünü yürüttü. 2000 yılında Milliyet Gazetesi Genel Yayın Müdürlüğü görevine getirildi. Bu görevi 5,5 yıl sürdürdükten sonra Doğan Burda Dergi Grububu'nun CEO'luğu görevini üstlendi. 2005 yılından 2018 Eylül ayına kadar Hürriyet gazetesinde köşe yazarlığı yaptı. Ekim 2018'den itibaren T24'te yazmaya başladı. Gazete köşe yazılarından derlenen "Kırmızıyı Seçtim, Aşk Mavinin Altındaydı", "Benden Selam Söyleyin Bütün Aşklarıma", "Aşktan Sonra Hayat Var Mı", "Şaşırma Duygumu Kaybettim, Hükümsüzdür" isimli kitapları yayımlandı. "Aşk Herşeyi Affeder mi" isimli uzun hikâyesi de kitap olarak yayınlandı. "Türkiye medyasında en çok yayın başlatan gazeteci" olan Mehmet Y. Yılmaz, güncel politik gelişmelerin yanı sıra, deneme tarzındaki yazıları ile futbol üzerine yaptığı yorumlarıyla da biliniyor. |