Babacan: Yangını acilen söndürmenin yolu Merkez Bankası ve TÜİK'i bağımsız hale getirmek
Hakan Aksay

Haberler

Hakan Aksay

Yükleniyor...

Babacan: Yangını acilen söndürmenin yolu Merkez Bankası ve TÜİK'i bağımsız hale getirmek

Gazeteci Cüneyt Özdemir'in YouTube kanalına konuk olan DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan "Şu an acilen yangını söndürmenin yolu Merkez Bankası ve TÜİK'i bağımsız hale getirip çok saygın isimlerin kurumların başına getirilmesi lazım"  dedi. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı 4253 TL'lik asgari ücretle ilgili "Geçen sene kaç ekmek alıyormuş bugün kaç ekmek alabiliyor ona bakın. Asgari ücret vatandaşın eline geçmeden erimeye başlamış durumda" dedi. Babacan "Yaptıklarımla ilgili sorun yok ama yapmadıklarımla ilgili keşkelerim var. 2015 benim konuşmama kararımı aldığım dönemler. Şimdi diyorum ki keşke konuşmama kararımı bozsaydım. Sistem değişikliği yanlış bir iş, felakete götürecek deseydim. O gün bakan değildim ama keşke vatandaş olarak söyleseydim" diye konuştu. 

Türkiye'de büyük bir yangın olduğunu belirten DEVA lideri, bu yangının sönmesi için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın görevden alınması gerektiğini belirtti.

Ali Babacan'ın açıklamaları şöyle;

"Şu an acilen yangını söndürmenin yolu MB ve TÜİK'i bağımsız hale getirmek"

"Demokratik bir ülkede böyle bir model olamaz"

AK Parti'nin şu an uygulamaya soktuğu "Türkiye modeli" isimli ekonomi modeline değinen Babacan, "Demokratik bir ülkede böyle bir model olamaz. Bu modelin en önemli özelliği kuru artırıp işgücünü ucuzlatmak. Geçen seneden bu seneye dolar kuru yüzde 120 artmış. Asgari ücretin işverene maliyeti yüzde 40 arttı. Bu bizim kendi vatandaşımızın satın alım gücünün düşmesi anlamına geliyor" dedi.

"Geçen sene kaç ekmek alıyormuş bugün kaç ekmek alabiliyor ona bakın"

"Asgari ücrette net ele geçen yüzde 50 artmış oldu. Son 50 yılın en yüksek artışı. Ama asgari ücretin satın alma gücüne bakın. Geçen sene kaç ekmek alıyormuş bugün kaç ekmek alabiliyor ona bakın. Her ay dolar bazında inecek. Sadece 1 Kasım'dan bugüne kadarki artış yüzde 60 üstünde. Dolar kuru artınca bir süre sonra piyasaya yansıyor. TL ürünlerinin de fiyatları artıyor. Dolardaki artış Ocak-Şubat-Mart olarak piyasaya yansıyacak. Asgari ücret vatandaşın eline geçmeden erimeye başlamış durumda. Asgari ücret geriye endeksli fiyat. Gerçek enflasyon yüksek. Bunlar enflasyonla nasıl mücadele edeceklerini bilmiyorlar."

"Ben bu görevde olduğum sürece MB bağımsız kalacak dedim ve kaldı"

D_Side_Content_300x250

İlgili İçerikler

Öne Çıkan Videolar