Türkiye Konferans Tercümanları Derneği (TKTD), 50. yılını kutlarken; mesleklerinin gelişim süreciyle ilgili bilgileri ve başlarından geçen renkli anıları bir kitapta toplandı: Bu Kulaklar Neler Duydu: Türkiye’de Konferans Çevirmenliğinin 50 Yılı
Körfez Savaşı’nda konferans çevirmenleri kendilerini nasıl bir anda canlı yayında ekranda buldu? Avrupa Birliği’yle Türkiye, Türkiye Cumhuriyeti’nin yeni madeni parasını belirlemeye çalışırken son kararı kim verdi? 80’lerde bazı filmleri Sinema Günleri’nde sansüre takılmaktan kim kurtardı?
Bu soruların cevaplarının yazılı olduğu kitabın tanıtımı, Boğaziçi Üniversitesi'nde düzenlenen bir basın toplantısıyla tanıtıldı.
Basın toplantısında söz alan TKTD Başkanı Bahar Çotur, “Amacımız konferans çevirmenlerini temsil eden ilk ve tek meslek örgütü olarak, üç kuşak boyunca koruduğumuz bu mirası gelecek kuşaklara aktarmaktı. Kaynak niteliğindeki bu kitaba sadece konferans çevirmenlerinin değil, Türkiye’nin hikâyesini bambaşka bir bakış açısından okumak isteyenlerin de ilgi göstereceğine inanıyoruz” dedi.
Kitabın yazarı olan belgeselci Somnur Vardar da dokuz aylık sürecin kendisini nasıl etkilediğini şöyle aktardı:
"Bir belgesele başlarken belli beklentilerimiz olur ancak konu ilerledikçe bizi şaşırtan ve yeniden düşündüren gelişmelerle karşılaşırız. Bu hem mutlu eder hem de çalışmamız için daha da şevk verir. Bu kitabı hazırlarken aynı süreç ve duygular söz konusu oldu. Çok ilginç ve uzun sohbetler yaptık. Yaşadığımız dönemleri farklı bir açıdan dinlerken siyasetin ve toplum psikolojisinin dili, kelime tercihlerini dahi nasıl etkilediğini de gördüm. Çok öğretici bir süreçti ve bu projeye bende bıraktığı izler için teşekkür borçluyum."
Somnur Vardar, üç kuşağı temsil eden 35 konferans çevirmeniyle 55 saati aşkın röportaj yaptı. Yaklaşık 1500 sayfa yazıya dökülmüş ham röportaj metninden konular tarihsel ve tematik bölümlere ayrılarak 350 sayfalık bir belge hazırlandı.
Kitabın görselleri ödüllü fotoğraf sanatçısı Erhan Şermet’in çektiği fotoğraflar ve dijital ortama aktarılmış TKTD Arşivi’nden seçildi.
Kitapta Prof. Dr. Asaf Savaş Akat, Serra Yılmaz, Okşan Atasoy, Emine Uşaklıgil, Dr. Bahar Eriş gibi bir çok isim tecrübelerini anlatıyor. Elli yılın anıları içinde Mitterand, Demirel, Özal, Clinton, Obama, Nevzat Ayaz, Bertolucci, Pessoa, Hanif Kureishi, Hrant Dink gibi tamamen farklı alanlardan toplum hafızasına kazınmış portreler de anılıyor.