Çadır kentte çocuklar için ‘psikososyal destek merkezi’: Ölümün ne olduğunu bilmiyorlar ama okula gidemedikleri için bir tuhaflık olduğunun farkındalar

Çadır kentte çocuklar için ‘psikososyal destek merkezi’: Ölümün ne olduğunu bilmiyorlar ama okula gidemedikleri için bir tuhaflık olduğunun farkındalar

Berna Abik/Malatya

6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki deprem, Şanlıurfa, Gaziantep, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis ve Malatya'da 12 binden fazla binanın çökmesine yol açtı.

Çadır kentlerde depremzede çocuklar için kurulan ‘Psikososyal Destek Merkezi’; çocukların okul ortamını yaşamalarını ve deprem anında yaşadıkları travmaya dair duygularını, düşüncelerini ifade etmelerini amaçlıyor.

Görev yeri Trabzon’da olan ve gönüllü olarak Malatya’ya giden rehber öğretmen Yahya Aktaş, destek merkezindeki depremzede çocukların durumunu T24’e anlattı:

“Yaşadıkları acıyı, kayıpları ve travmayı resimle, masalla ya da psikolojik danışmanlarımızla bireysel görüşme yaparak anlatabiliyorlar. Yetişkin bireylere destek sunan klinik psikologlarımız da var. Onlar okullarda şu an, ona ihtiyaç duyan yetişkinlerimizi de okullarımıza yönlendiriyoruz ve bireysel görüşmeler gerçekleştirebiliyorlar.

Çocuklar ne yaşadıklarının çok farkında değiller. En çok etkilendikleri şey gece vakti apar topar yataklarından kaldırılıp dışarı çıkarılmaları çünkü depreme dair bir algıları yok. Ölümün ne olduğunu bilmiyorlar… Ne olup bittiğinden habersizler ama günlük rutinlerinin bozulduğunun da farkındalar. Normalde şu an okulda olmalıydık, neden okulda değiliz diyorlar…”

D_Side_Content_300x250

İlgili İçerikler

Öne Çıkan Videolar