Depremin 18. günü | Gıda, çadır, tuvalet, hijyen hâlâ sorun; STK'lar AFAD'ın yardımlara el koymasından şikayetçi

Depremin 18. günü | Gıda, çadır, tuvalet, hijyen hâlâ sorun; STK'lar AFAD'ın yardımlara el koymasından şikayetçi

T24 Video

Depremin 18.gününde gıda, çadır, tuvalet, hijyen sorunu hâlâ devam ediyor. STK'lar AFAD'ın yardımlara el koymasından şikayetçi.

Gökçer Tahincioğlu ve Özgür Zeren deprem bölgesinden izlenimlerini Candan Yıldız'a aktardı.

Kahramanmaraş’ta koordinasyon sorununun diğer illere göre çözüldüğünü söyleyen Tahincioğlu, "Gönüllüler gıda yardımlarının azaldığını belirterek gıda yardımı çağrıları yapıyor. Diğer illere oranla Maraş daha derli toplu bir görüntüye sahip. Bilim insanları enkaz çalışmalarında ‘asbest tehlikesine’  dikkati çekerek telafi edilemez sonuçlar doğurabileceği uyarısını yapıyor. Moloz kaldırma çalışmalarına çok hızlı başlanmış. Nerelere götürüldüğü konusunda iz sürdük ve dere havzası denilen noktaya döküldüğünü gördük. Görüntü aldığımızda ise kolluk güçleri buna engel oldu" dedi.

STK’ların AFAD’tan şikayetçi olduğunu dile getiren Tahincioğlu, bölgeye gönderilen yardımların koordinasyonuyla ilgili sorunların devam ettiğini söyledi. Tahincioğlu bu konuyla ilgili "AFAD ve yardımların ulaşmamasına ilişkin konuşmak isteyen insanlara mikrofon uzattığınızda etrafınızı insanlar sarıyor. Bunu da depremzedeler değil yardıma geldiğini belirtenler yapıyor. STK'ların ‘Bize yardım gönderiliyor ancak AFAD bu yardımları bize ulaştırmıyor’ eleştirileri devam ediyor. Sivil toplumunun ‘kendi organize ettiğimiz yardımları ulaştıramıyoruz’ şikayeti var" diye konuştu. 

Samandağ’da halkın hâlâ çadır gelmemesinden şikayetçi olduğunu, tuvalet ve hijyen sorununun devam ettiğine dikkat çeken  Tahincioğlu, Hatay'a dair izlenimlerini de aktardı. Tahincioğlu "Antakya evleri tamamen yıkılmış. Tarihi yapılar yerle bir olmuş durumda. Hatay’ın dış mahallerinde ıssızlığı görürken antik Antakya'ya geldiğinizde yok olmuşlukla karşılaşıyorsunuz" dedi.

Ne olmuştu?

6 Şubat Pazartesi günü Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde iki deprem daha meydana geldi. Bu depremler, Türkiye'nin güneyindeki 10 kentte büyük yıkıma neden oldu. Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından 20 Şubat Pazartesi günü Hatay'da 20.04'te Defne ilçesinde 6.4 büyüklüğünde, 20.07'de ise Samandağ ilçesinde 5.8 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kahramanmaraş merkezli depremlerde şu ana kadar 43 bin 556 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

D_Side_Content_300x250

İlgili İçerikler

Öne Çıkan Videolar