Gözde Öney ve Mavi, Akustik24'te: "Manevi terk edilmişlik çok kötü; müzisyenler bildikleri var olma şeklinden mahrum"
Hakan Aksay

Akustik 24

Hakan Aksay

Yükleniyor...

Gözde Öney ve Mavi, Akustik24'te: "Manevi terk edilmişlik çok kötü; müzisyenler bildikleri var olma şeklinden mahrum"

Müzisyenler Mavi ve Gözde Öney, Akustik24’te Ayşen Güven’in konuğu oldu. Sanatçılar, müzisyenler için yürüttükleri destek kampanyasından ve bu süreçte elini taşın altına koyan taraf olmanın anlamından bahsederken, müzikseverleri ve müzisyenleri bu dayanışmaya katılmaya davet ettiler. "İnsan haklarının ve insan hayatının değerinin olmadığı bir yerdeyiz ve bunu hissediyoruz; bu yüzden kendi aramızda bir şeyler yapmak zorundayız" diyen Mavi sürdürdükleri dayanışmanın önemine vurgu yaptı. 

Bu hafta Akustik24’te Ayşen Güven’in konuğu müzisyenler Mavi ve Gözde Öney. Şimdi Derneği’nin çatısı altında Mavi’nin başlattığı ‘Müziğin Sesini Aç!’ destek kampanyasından ve harekete geçen taraf olmaktan konuşulan programda sanatçılar son projelerinden ve gündemlerindeki yeni olanaklardan da bahsetti.

Mavi: ‘Müzik sektörüyle alakalı yıllardır hissettiğim şeyleri doğrulayan bir süreç’

Mavi, "Müzik sektörüyle alakalı yıllardır hissettiğim şeyleri doğrulayan bir süreç. Herkesin ara ara sitem ettiği ya da yalnızca çok tatsız bir olay olduğunda bir 'hashtag’e dönüştürdüğü bir durum bu aslında. Bununla alakalı gerçekten bir şey yapması gereken taraftan bir şey gelmeyince biz bize ne yapabiliriz diye düşündüm" diyerek açıyor sohbeti. Tek seferlik olmayan, ilk adımda 3 aylık bir destek amacı güttükleri kampanyaları ‘Müziğin Sesini Aç!’tan bahsederken müzikseverlerin desteğine şaşırdıklarını söyleyen Mavi, müzisyenleri de elini taşın altına koymaya davet ediyor.

"Manevi olarak terk edilmişlik hissi çok kötü, müzisyenlere iyi gün dostlarıymış gibi davranılıyor. Bu kampanyada edilen yardımlar çok büyük değildi fakat ilgilenildikleri duygusu çok iyi geldi insanlara. Büyük kitlelere ulaşabilen insanların da kibirlerini bırakıp ilgilenmeleri gerekiyor. Biz kanal görevi görmeye çalışıyoruz" ifadesiyle sevginin asıl besleyici unsur olduğunun altını çiziyor Mavi ve müzik insanlarını desteklerinden mahrum bırakan popüler sanatçıların duyarsızlıklarına sitem ediyor.

Gözde Öney, büyütmeye çalıştıkları bu ağın detaylarına değinirken resmin görünmeyen tarafına işaret ediyor. "Müzik sektörü denince sadece besteciler, ses sanatçıları, enstrüman çalan insanlardan bahsetmiyoruz. Mekanlarda ses teknisyeni olan, rodi olan insanlar; tek geçim kaynakları müzik olan emekçiler çok daha zor durumdalar. Onlara da destek olmaya çalışıyoruz" diyor. Mekanların ve sahnelerin bir kapanıp bir açıldığı zamanlardan geçerken müzisyenlere yöneltilen ‘tuzu kuru’ tavrının, yeterince dikkat çekmeyen diğer müzik emekçilerine de yöneltildiğini vurguluyor. Sanatçı, müzik emekçilerinin mahrum bırakıldığı maddi yardımın yanında manevi olarak da bir hayli zorlu bir süreçten geçtiklerini de hatırlatıyor. "Bir müzisyen olarak bildiğimiz var olma şeklinden mahrumuz, işimizi yapamıyoruz" diyerek unuttukları reflekslerin bir sanatçı olarak üretirken var olma dürtüsüne kattıklarının altını çiziyor.

"Hayat eskisi gibi değil ama içimdeki üretme şevki değişmedi"

Çalkantılı ve belirsiz sürecin tetiklediği dayanışma arzusunun ardından sanatçılar, yeni üretim süreçlerine de değindi. Tek bildikleri yol olan müzik ile hayata tutunduklarını anlatan Mavi ve Gözde Öney, bu dönemden nasıl beslendiklerini ve dinleyiciyle buluşmayı bekleyen yeni projelerini anlattı.

Gözde Öney’in Kasım 2020’de dinleyiciyle buluşan teklisi ‘Gitmek’ ve Ahmet Tiryakioğlu ile ortak projeleri ‘Mucize’, gündemindeki son işlerden. Öney, her adımı Ahmet Tiryakioğlu imzalı Mucize’yi ne kadar benimsediğini ve kendi parçasıymışçasına yorumladığını anlatıyor. Henüz tarihini kestiremedikleri Jehan Barbur ile ortak çalışmalarına da değinen sanatçı, Mahmut Çınar ile son projelerini de takvimde haziran ayının başına iğneliyor.

Mavi, bu sürecin müzikal kimliğine yaptığı değişime bütüncül yaklaşıyor. İstanbul’dan uzakta, Bodrum’da yaşayan sanatçı bir geçiş süreci yaşama arzusundan ve aradığı farklı müzikal yönelimlerden bahsederken, "Karya Kayıtları nötrleme arzusuyla ürettiğim ve sonrasında yeni arayışlara yer açacağım bir proje oldu" diyor. "Çok değişik şeyler oluyor" diyen Mavi, stüdyo süreci devam eden yeni çalışmasının heyecanını da paylaşıyor.

Mavi’nin yürüttüğü projeye destek olmak isteyenler [email protected] adresinden projeyle alakalı bilgi alabilir ve destek olabilirler. "Dayanışma hayat kurtarır!"

Akustik24 yayında, ister izleyin ister dinleyin!

D_Side_Content_300x250

İlgili İçerikler

Öne Çıkan Videolar