Hulki Cevizoğlu'nun 99 depreminde bölgeye giden Ecevit için "olay yerine gidememişti" sözleri yalanlandı: Aynı gün bölgedeydi
Hakan Aksay

Haberler

Hakan Aksay

Yükleniyor...

Hulki Cevizoğlu'nun 99 depreminde bölgeye giden Ecevit için "olay yerine gidememişti" sözleri yalanlandı: Aynı gün bölgedeydi

Gazeteci Hulki Cevizoğlu, "99 depreminde Başbakan Bülent Ecevit olay yerine gidememişti. Devlet bir hafta boyunca olay yerinden haber alıp bildirememişti" iddiasında bulundu.

Cevizoğlun'un iddiasına deprem günü, deprem bölgesinde Başbakan Bülent Ecevit ile röportaj yapan gazeteci Devrim Gürkan yanıt verdi. Gürkan, sosyal medya hesabından yaptığı röportajı paylaşarak "Hulki Cevizoğlu "99 Depreminde Ecevit bölgeye gidemedi, devlet 1 hafta bölgeden haber alamadı" buyurmuş. Görüntüde Rahmetli Ecevit'le röportajı yapan muhabir benim. Sakarya'da, Valilik önündeki koordinasyon merkezi önünde, deprem günü yapıldı bu röportaj." dedi. 

Gürkan, paylaşımında "Rahmetli Ecevit tüm basın mensuplarına son derece saygılı yaklaşırdı. Majestelerinin gazetecisi diye bir kavram yoktu" ifadelerini kullanıp Cevzioğlu'nun "Ecevit'e yakın gazeteci" ithamına da tepki gösererek "Ve her şey, TRT de dahil, çatır çatır sorulurdu. Ne kabuğumuz sizinki gibi inceydi, ne içindeki ceviz kurtlanmış" dedi. 

Cevizoğlu'nun bu iddiası sosyal medyada gündem olurken iddianın gerçeği yansıtmadığı ve dönemin Başbakanı Bülent Ecevit'in depremin yaşandığı günün öğle saatlerinde deprem bölgesine ziyarette bulunduğu görüntüler paylaşıldı. 

İddiayı ele alan ve yaşananları aktararak gerçekte ne yaşandığını aktaran  Malumatfurus  sitesi de o dönemde yaşananlarla ilgili bir yazı yayınladı.

Yayınlanan yazı şöyle:

Türkiye, 17 Ağustos 1999 gecesi saat 03:02’de merkez üssü Gölcük olan ve Kocaeli, Adapazarı, Yalova ve Düzce illerimizde ağır hasara yol açan 7.4 büyüklüğündeki depremle sarsılmıştı.

Başbakan Bülent Ecevit eşi Rahşan Ecevit ve beraberindeki heyetle birlikte Nevşehir’in Hacıbektaş ilçesinde 16 Ağustos 1999 günü düzenlenen Hacı Bektaş Veli’yi Anma törenlerine katıldıktan sonra Ankara’ya dönmüştü. Gece meydana gelen deprem esnasında diğer vatandaşlar gibi Bülent Ecevit de uykudaydı.

Başbakan Ecevit’in henüz uyandırılmadığı saatlerde Başbakanlık’ta dönemin Başbakanlık Müsteşarı ve bazı Bakanları ile bir kriz masası oluşturulmuştu. Başbakanlık’taki kriz masası saat 4 buçukta faaliyete geçerken, Milli Güvenlik Kurulu Kriz Merkezi ise saat 6’da çalışmaya başlamıştı.

Saat 5’te uyandırılan Bülent Ecevit, Saat 6’yı 10 geçe eşiyle birlikte Başbakanlığa gelmiş ve durum hakkında bilgi almıştı. İstanbul’daki Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ile ancak saat 7:30’da temas kurulabilmişti.

Deprem meydana geldiğinde uykuda olan Bülent Ecevit’i diğer hükûmet yetkililerinin “uyandırmaya kıyamadıklarını” söyledikleri ileri sürülmüştü.

17 Ağustos 1999 Depremi’nin devletin zirvesi tarafından geç öğrenilmesinin sebebinin başbakan yardımcılarının Başbakan Ecevit’i geç saatte rahatsız etmek istememeleri olduğu aktarılmıştı.

Mehmet Ali Birand’ın sunduğu 32. Gün adlı belgeselin Gölcük Depremi ile ilgili bölümünde bu duruma şöyle değinilmişti:

“Başbakan depremi çok geç öğrenmişti. Nedeni de yardımcıları başbakanı uyandırmaya kıyamamışlardı. Ama her şey çökmüştü. İletişim, karayolları, demiryolları, yani bölgenin altyapısı resmen açıkça çökmüştü. Ülkenin başkentinin Marmara Bölgesi ile bağlantısı kesilmişti. Ankara karanlıkta kalmıştı.”

Bu süreçte, başta dönemin Başbakanı Bülent Ecevit olmak üzere Ankara’daki hükûmet yetkililerinin deprem bölgesine ancak 3 gün sonra gelebildiği yönündeki yanlış iddianın bazı basın organlarınca ve vatandaşlarca yaygın şekilde dile getirildiği görülüyor. Halbuki, Başbakan Ecevit beraberindeki heyetle birlikte depremin meydana geldiği 17 Ağustos 1999 günü afet bölgesine gitmişti.

D_Side_Content_300x250

İlgili İçerikler

Öne Çıkan Videolar