Hüseyin Baş: Yalan haber içinde ‘camiler yakıldı’, açılmış üniversite için 'biz açtık' demek var mı?
Hakan Aksay

Haberler

Hakan Aksay

Yükleniyor...

Hüseyin Baş: Yalan haber içinde ‘camiler yakıldı’, açılmış üniversite için 'biz açtık' demek var mı?

Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) Genel Başkanı Hüseyin Baş, AKP iktidarını ve yeni sosyal medya düzenlemesini eleştirerek, “Sosyal medya düzenlemesine göre, yalan haber yayanlar cezalandırılacakmış. Yalan haber yayan düşünsün. Mesela yalan haber içinde ‘Camiler yakıldı’ var mı? Kendisi iktidar olmadan 20 yıl önce açılmış üniversite için 'Biz açtık' demek var mı?" dedi.

Hüseyin Baş, dün, partisinin Türkiye genelinde düzenlediği ‘Mevzu Ekonomi: Çözüm Milli Ekonomi Modeli’ programının Bursa ayağında konuştu. Türkiye’nin ağır bir ekonomik krizden geçtiğini söyleyen Baş, iktidar çevrelerinin “Ekonomiyi çözse çözse Erdoğan çözer” propagandası yaptığını belirtti. 

"Yalan haber yayan düşünsün"

Sosyal medya düzenlemesine ilişkin konuşan Baş, şunları söyledi:

“Sosyal medya düzenlemesine göre, yalan haber yayanlar cezalandırılacakmış. Yalan haber yayan düşünsün. Mesela yalan haber içinde ‘Camiler yakıldı’ var mı? Kendisi iktidar olmadan 20 yıl önce açılmış üniversite için 'Biz açtık' demek var mı? Mesela 'Lozan'da gizli madde var' diyenler de yargılanacak mı? 1954 doğumlu Cumhurbaşkanı’nın, 1950 yılında sona eren tek partili sistem için ‘Biz tek partili sistemden çok çektik’ demesi de var mı? Yalan haberin içinde diploması olup olmadığı belli olmayan birinin 'Ben ekonomistim' demesi de var mı?”

"Eğer Cumhurbaşkanı 'üçüncü kez adayım' diyorsa ben de adayım” 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın üçüncü kez aday olup olamayacağı yönündeki tartışmaya değinen Baş, daha önce söylediği "Eğer Cumhurbaşkanı 'üçüncü kez adayım' diyorsa ben de adayım” sözlerini yineledi. Baş, şöyle konuştu:

"Buradan tekrar ediyorum; ben de cumhurbaşkanı adayıyım. Hadi YSK bana da 'yok' desin. Niye böyle diyorum? Cumhurbaşkanı seçilmenin şartları var. Anayasa’nın 101. maddesine göre  Cumhurbaşkanının görev süresi beş yıldır. Bir kimse en fazla iki defa cumhurbaşkanı seçilebilir."

Bugün hükümet ve Sayın Cumhurbaşkanımız, 'Erken seçim olursa ben cumhurbaşkanı adayı olabilirim' diyor. Peki Anayasa maddesini bir daha okuyalım; ‘Cumhurbaşkanının ikinci döneminde Meclis tarafından seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi halinde cumhurbaşkanı bir defa daha aday olabilir’. Şimdi biz, en son seçimleri ne zaman yaptık? 2018'in haziran ayında yaptık ve bir cumhurbaşkanı seçtik.

"Erken seçim de seçimi yenilemek manasına gelir"

İkinci dönemini seçtik. Sonraki seçim ne zaman? 2023'ün haziran ayında. Peki bu tarihten önce yapılacak olan bir seçim, 2018 Haziran ayının seçimlerinin yenilenmesi midir, yoksa 2023 Haziran seçimlerinin erkenden yapılması mıdır? Erken yapılmasıdır. Şimdi bunu söylediğiniz zaman, bunlar çok uyanık, size diyorlar ki 'Anayasa’da ve seçim kanunlarında erken seçim diye bir ifade yok. Seçim yenilenmesinden kasıt, erken seçim ve diğer seçim yenilenmelerini kapsıyor, yani erken seçim de seçimi yenilemek manasına gelir' diyorlar.

Peki seçim yenilenmesi ne demek? Bir önceki dönemin seçim sürecinde aldığım yetki, bana başka bir seçimle tekrar veriliyor demek. Yani erken seçim olur ve Cumhurbaşkanımız burada aday olur ve seçilirse seçim yenilendiği için kaçıncı dönemini yapmış olur? Yine ikinci dönemini yapmış olur. Peki 2023 yılının haziranından başka bir zamanda seçimi yenileten cumhurbaşkanı 5 yıl daha dursa ve 2028 yılı haziranından bir ay önce bir seçim daha yapsa yine aday olabilir mi? Bu mantığa göre olabilir.

"Yapmayın, bu demokratik krallıktır"

Bakın, ben hukukçuyum, kafadan sallama konuşmuyorum. Kanun maddesini ‘lafzi yorum’ dediğimiz şekilde irdeliyorum burada. Bu, bir kişinin ölene kadar cumhurbaşkanı olarak kalmasının önünü açan saçma sapan, uydurma bir formüldür. Babam Prof. Dr. Haydar Baş'ın dediği, 'Yapmayın, bu demokratik krallıktır' cümlesinin bugünkü yansımasıdır.

Özetlersek her 5 yılda bir seçim gelmeden bir ay önce ‘seçimi yeniliyorum’ dediğinde, 2018'de aldığı ikinci dönem yetkisini yenilemiş oluyor ve dolayısıyla ölene kadar cumhurbaşkanı olabiliyor. Böyle bir saçmalık olamaz.”

D_Side_Content_300x250

İlgili İçerikler

Öne Çıkan Videolar