Karadeniz'de 1 Eylül itibariyle balık avı sezonu açıldı ancak balıkçılar palamut avcılığında umduğunu bulamadı. Geçen yıl tanesi ortalama 750 gram ve bol olan palamut, bu yıl ortalama 350 gram ve az miktarda avlanabiliyor.
Uzmanlar, geçen yılki aşırı avlanma nedeniyle bu yıl palamut kalmadığını belirtirken, balıkçılar ise uzun yıllardır böyle bir durumla karşılaşmadıklarını söyledi. Prof. Dr. Kocabaş: Bu aşırı avlanmanın bir yansıması
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Fakültesi Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölümü öğretim görevlisi Prof. Dr. Mehmet Kocabaş, palamut yokluğunun aşırı avlanmadan kaynaklı olduğunu belirtti. Kocabaş, “Geçen yıl çok palamut vardı, çok avladık, çok fazla yedik. Çok avlarsanız bir sonraki sene karnınızı ovuşturursunuz. Bir iki senede kendi popülasyonunu tamamlar sonra da tekrar hasada gider. Bu aşırı avlanmanın bir yansıması. Geçen yıl limitlerin altında yani üreme boyu denilen 25 santimetrenin altındaki palamutlar avlandığı için bu sene yeterli döngü tamamlanamadı. Bu yıl kendini göstermese de seneye fazlasıyla palamut çıkacaktır. Tabii ki hava koşulları da etkili oluyor. Palamudun istediği bir su sıcaklığı var. Palamudun çevresel besin istekleri de oluyor. Bu şartlar oluşmadıysa bizim su sahamıza girmemiş olabilir. Erken geçmiş de olabilir, gecikmiş de olabilir” dedi.
"Havaların soğumasını bekliyoruz"
Balıkçı Ayhan Keleş ise havaların soğumasını beklediklerini kaydederek "Sadece istavrit ve mezgit var. Palamut hava sıcak diye gelmiyor sanırım. Hiç palamut koyamadık bu yıl tezgahımıza. Havaların soğumasını bekliyoruz. Palamut kuyulara kaçmış. Olan palamut da ‘Çingene palamudu’ dediğimiz bir tür. Palamuttan daha küçük. O da çok pahalı. Kimse almaya yanaşmıyor” şeklinde konuştu.