Marmaris Albatros Marina'daki inşaata tepki: ÇED süreci işletilmiyor
Hakan Aksay

Haberler

Hakan Aksay

Yükleniyor...

Marmaris Albatros Marina'daki inşaata tepki: ÇED süreci işletilmiyor

Marmaris Ekolojik Mücadele Komitesi ve Muğla Çevre Platformu’ndan (MUÇEP) ekoloji aktivistleri dün Marmaris Körfezi‘nde yer alan Albatros Marina önünde kapasite artırımı için yapılan liman genişletme faaliyetlerini mevzuata aykırı olduğu gerekçesiyle protesto etti.

Engellemelere rağmen marina önünde açıklama yapan aktivistler, kapasite arttırma faaliyetinin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Yönetmeliği’ne tabi olduğunu, buna karşın Albatros Marina’da bu sürecin işletilmediğini vurguladı.

Çevreciler kaçak yapılaşmanın denetiminden sorumlu Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Marmaris Belediyesi’ne görevlerini hatırlattılar. Marmaris çevrecileri, konuyu Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) de taşıdı. 6 Eylül tarihli başvuruya yanıt veren Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı, marinada kapasite artırımı faaliyeti için “ÇED Gerekli Değildir” kararına işaret etti.

Bakanlık, “Söz konusu başvurunuza istinaden yerinde yapılan incelemede; başvuruda bahsi geçen marinanın kapasite artışı için inşaat faaliyetine başlanmış olduğu ve halihazırda devam ettiği belirlenmiş olmakla birlikte, söz konusu kapasite artışı için 11/05/2012 tarih ve V.727 sayılı ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararının bulunduğu tespit edilmiştir” yanıtını verdi.

Yanıtın ardından çevre savunucuları CİMER’e 9 Eylül’de ikinci bir dilekçe sundu. Başvuruda Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı’nın “ÇED Gerekli Değildir” yanıtının altını çizerek ilgili yönetmelik hatırlatıldı.

Başvuruda “ÇED Yönetmeliği Madde 17: ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı verilen proje için beş yıl içinde mücbir sebep bulunmaksızın yatırıma başlanmaması durumunda ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı geçersiz sayılır” hükmüne vurgu yapıldı.

Albatros Marina’daki genişletme faaliyetlerinin endemik ve koruma altında olması gereken sığla ağaçlarına zarar vereceğini dile getiren çevreciler, inşaat faaliyetinin sürdüğü alanın Marmaris Günnücek Milli Parkı’nın yanı ve bir sulak alan olduğuna işaret etti.

D_Side_Content_300x250