Nâzım Hikmet tarihi Moskova Puşkin Tiyatrosunda anıldı!
Hakan Aksay

Haberler

Hakan Aksay

Yükleniyor...

Nâzım Hikmet tarihi Moskova Puşkin Tiyatrosunda anıldı!

4 Haziran Cumartesi günü Moskova’nın sanat başyapıtı ve tarihi tiyatrolarından olan ünlü Puşkin Tiyatrosu’nda, Nâzım Hikmet’in eserlerinden derlenen şarkılar yankılandı.

Nâzım Hikmet, ikinci vatanı Moskova’da yüzlerce seyircinin doldurduğu Puşkin Tiyatrosu’nun tarihi salonunda, dillere destan bir konserle anıldı. Ferhat Livaneli Orkestrası’nın muhteşem performansıyla coşku dolu anlara sahne olan konserde, herkes tarafından bilinen ve sevilen eserler, Rus ve Türk seyircilerle hep bir ağızdan söylendi.

Moskova Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı organizasyonuyla düzenlenen program Vakfın kurucu başkanı Ali Galip Savaşır’ın açılış konuşmasıyla başladı. Savaşır konuşmasında, Vakfın gerçekleştirdiği faaliyetlerden bahsederek, etkinliklerin akademik ve sosyal anlamda daha da çeşitlendirilerek devam edeceğini söyledi.

Bu yıl Nâzım Hikmet Dostluk ödülü bugüne kadar Türk-Rus dostluğuna olan katkıları, akademik çalışmaları ve yetiştirdiği öğrencilerle ülkelerimiz arasındaki bağın güçlendirilmesine yönelik çabalarından dolayı, Moskova Devlet Üniversitesi Asya Afrika Ülkeleri Enstitüsü Türkoloji Bölümü Başkanı Doç. Dr. Mariya Repenkova’ya verildi. Ödülünü Zülfü Livaneli’nin elinden alan ve şairin eserleri üzerine çok önemli çalışmaları bulunan Repenkova konuşmasında, ‘’Nâzım Hikmet’in eserlerindeki evrenselliğin, Türk-Rus dostluğu ve kültürler arasındaki etkileşimi güçlendirmesindeki önemine vurgu yaptı.

Repenkova’ya ödülünü takdim eden değerli sanatçı ve yazar Zülfü Livaneli, gerçekleştirdiği teşekkür konuşmasında, Moskova’da her zaman çok daha anlamlı olan anma gecelerinde yer almaktan duyduğu mutluluğu ve başta salonu heyecanla dolduran seyirciler olmak üzere, etkinliğin organizasyonunu gerçekleştiren ve onursal başkanı olduğu Moskova Nâzım Hikmet Vakfı’na teşekkürlerini sundu. Nâzım’dan ve Yaşar Kemal’den hatıralar anlatan Livaneli, izleyicileri eski günlere taşıyıp sanki oradaymış hissi yaşatarak, bu özel anların tanıklığını seyirciyle paylaştı.

Yönetmenliği usta belgeselci Nebil Özgentürk tarafından yapılan ‘’Nâzım Aramızda’’ belgeselinin gösterimi Moskova’da büyük beğeni topladı.

Davetliler arasında yer alan yönetmen Nebil Özgentürk ve Nâzım’ı canlandıran oyuncu Şahin Sancak’ın izleyiciler tarafından dakikalarca alkışlandığı belgeselin gösterimi, izleyenlerin duygu dolu anlar yaşayıp zaman zaman hüzün zaman zaman da mutlulukla gözyaşı döktüğü anlara sahne oldu. Moskova’da Nâzım Hikmet’in anısının birbirinden özel ve renkli anlarla yaşatıldığı etkinlik, hatıra fotoğrafları çektiren seyircilerin mutlu yüzleriyle son erdi.

D_Side_Content_300x250

İlgili İçerikler

Öne Çıkan Videolar