İstanbul'da böbrek rahatsızlığı nedeniyle tedavi gördüğü hastanede 93 yaşında yaşamını yitiren İsmailağa Cemaati lideri Mahmut Ustaosmanoğlu için Fatih Camii'nde cenaze töreni düzenlendi. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ve devlet erkanından birçok ismin katıldığı cenazeye kadınlar ise alınmadı.
Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD), “Devlet görevlilerinin anayasayı ihlal ettiğine tanık olduk” diyerek laiklik ilkesinin ihlal edildiği gerekçesiyle cenaze törenini yargıya taşıdı.
Mahmut Ustaosmanoğlu'nun cenazesinde verilen görüntüler ve siyasette yarattığı tartışmalar Türkiye'deki tarikat ve cemaatlerin yeniden tartışmaya açılmasına neden oldu.
İsmaliağa Cemaati lideri Mahmut Ustaosmanoğlu'nun cenazesi toplumsal yapıya ilişkin ne söylüyor?
Tarikatlar hem devletin hem eğitim hayatının hem ticari hayatta nasıl var oluyor?
Tarikatlar homojen mi, aralarında ne türlü farklılıklar var?
Kendisini "laik" olarak tanımlayanların tarikatlarla ilgili soruları, sorgulamaları muhafazakar kesim tarafından neden tepkiyle karşılanıyor?
Yaşam tarzı söz konusu olduğunda muhafazakar toplumun tepkileri homojen mi?
Kurumsal dinin öne çıkmasıyla tarikatların gücü azaldı mı arttı mı?
Dini cemaatlere gösterilen müsamaha Cumartesi Anneleri'ne neden gösterilmiyor?
Siyasetle neden içli dışlı oldular?
Osmanlı'dan bugüne nasıl bir evrim geçirdiler?
Tarikatlar gerçekten güçlü mü?
Murat Sabuncu sordu, ODTÜ Sosyoloji Bölümü'nün yanı sıra Oxford ve Harvard üniversitelerinde de öğretim üyeliği yapan, CHP yönetiminde olduğu dönem CHP Bilim, Yönetim ve Kültür Platformu'nu kuran Prof. Dr. Sencer Ayata yorumladı.