D_Masthead_970x250

Deprem notları: Dört ilde kısa sürede sağlıklı seçim yapmak çok zor, muhalefet yol haritası önermeli

Deprem notları: Dört ilde kısa sürede sağlıklı seçim yapmak çok zor, muhalefet yol haritası önermeli
Herkes farkında. İktidar seçimleri ertelemek istiyor. İktidara bu olanağı vermeden başta bu dört il, seçimlerin zamanında nasıl sağlıklı yapılacağına dair bir öneri-yol haritası ortaya koyması gerekiyor Millet İttifakı'nın

Deprem bölgesindeyim. Burada öğrendim ki Altılı Masa - Millet İttifakı yarın deprem konusunu görüşmek  üzere bir araya gelecek. Tabii önce insani konuları, yardımı konuşacaklardır.

Ama elbet sıra ne yazık ki seçimi ve zamanını konuşmaya da gelecektir.

Deprem bölgesindeki Kilis hariç tüm illeri gezmiş bir gazeteciyim. Bölgede kalarak, konuşarak, gözlemleyerek… Her kesimden insanla... İktidardan da muhalefetten de… Polisle de askerle de bürokratla da… Bölgede kalmışlarla da gitmek üzere yola çıkacaklarla da…Tabii en çok depremden etkilenenlerle…

Felaketi her gün yazdım yazmaya devam edeceğim. Ancak seçim konusuna gelince…

Dört ilde seçimlerin kısa sürede sağlıklı yapılmasının imkanı yok. Bu iller Hatay, Kahramanmaraş, Adıyaman ve Malatya…

Neden yok anlatayım:

- Çok fazla sayıda kayıp var. Bu kayıpların kimler olduğu uzun süre belli olamayacak. Bölgedeki bir muhalefet milletvekilinin anlattığıyla aktarayım: Yardım gelmeyince insanlar cesetleri kendi imkanlarıyla çıkardılar. Baktılar ki kimse yok battaniyeye sarıp kendileri gömdüler buna ben de dahilim. Yani ne yazık ki kim öldü kim sağ kaldı bilinmiyor.

- İkincisi göç edenler. Kimi yakındaki köye, kimi yakındaki şehirdeki akrabasına, kimi büyükşehirlere…Geçici ya da kalıcı. Bu dört ildeki yıkım büyük olduğu için uzun süre de dönemeyecekler. Bu kişilerin tespiti ya da oy kullanma şekli nasıl olacak?

- En düşünmek istemediğim, yapılmayacağını umduğum nokta. Ya buralarda 'kaybettiklerimiz ya da göç edenler için' değişik senaryoları uygulamak isteyenler çıkarsa?

Herkes farkında. İktidar seçimleri ertelemek istiyor. İktidara bu olanağı vermeden başta bu dört il, seçimlerin zamanında nasıl sağlıklı yapılacağına dair bir öneri-yol haritası ortaya koyması gerekiyor Millet İttifakı'nın. Altı partinin genel başkanları deprem bölgesini taradı. Milletvekilleri oradaydı hâlâ da orada. Yarın açıklamalarına seçim erteleme konusunda bir uyarı koyacaklarsa mutlaka özellikle bu dört il ve deprem bölgesi ile ilgili ayrı bir parantez açmalılar; nasıl yapılacağına dair.

Türkiye'nin değerli anayasacıları çok açık ve net 'savaş hâli hariç seçimlerin ertelenemeyeceğini' dile getiriyorlar. Ancak Türkiye'de anayasaya pek çok konuda uyulmadığı zaten açık. Muhalefet seçimlerin zamanında yapılabilmesi için ortaya doğru bir yol haritası koyarsa kamuoyu desteğiyle seçimler ertelenemez. Yok beklerse seçimleri ertelemek için bir yol bulurlar. Ve Türkiye'nin 6 ay ya da bir yıl daha tek adam rejimiyle gidemeyeceği ortadayken bu yol zorlanabilir.

Hâlâ büyük acılar yaşanırken, en temel ihtiyaçlar giderilememişken bu satırları yazarken utanıyorum. Ama bir yandan da bunu not etmem gerektiğini düşünüyorum. Acılara şahitliğe devam…

Murat Sabuncu kimdir? 

Murat Sabuncu İstanbul'da doğdu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Protohistorya ve Ön Asya Arkeolojisi bölümünü bitirdi. Boğaziçi Üniversitesi'nde İşletmecilik Sertifikası programını tamamladı. İstanbul Ticaret Üniversitesi'nde Medya ve İletişim Sistemleri konusunda yüksek lisans yaptı.

Dergi, gazete, radyo, televizyon, internet haber sitelerinde muhabirlik, editörlük, yayın koordinatörlüğü, genel yayın yönetmenliği, köşe yazarlığı yaptı.

En uzun süre Milliyet gazetesinde çalıştı. Tempo dergisinde genel yayın yönetmenliği, Fortune dergisinde kurucu yönetmenlik yaptı. Skytürk 360'da ekonomiden politikaya değişik programlar hazırladı, sundu. 

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni oldu, ikinci ayında tutuklanıp Silivri Kapalı Cezaevi'ne gönderildi. Hapsedildiği cezaevinde 1,5 yıl tutuklu kaldı. Çıktıktan sonra sekiz ay gazeteyi yönetti. 

T24'te köşe yazarlığı, yapıyor. 2016 yılından beri pasaportu ve sürekli basın kartı verilmiyor. Yargıtay'ın iki kere verdiği beraat kararına rağmen 7,5 yıl hapis cezası talebi içeren dosyası, Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nda bekliyor.

Bölgeden tanıklıklarını ve izlenimlerini "Gazze: Mahsuscuktan Bir Aşk Hikâyesi" adıyla yayımlanan kitabında paylaştı. Sedat Simavi Gazetecilik Ödülü sahibi. Sorbonne'da hukuk doktorası yapan bir oğlu, Nuri isimli bir kedisi var.

İlgili İçerikler

Gündem

Bekir Ağırdır