TMMOB: "Geride bıraktığımız 20 yılı bir kayıp olarak görmek mümkündür, bir arpa boyu yol katedilmiştir"
Hakan Aksay

Haberler

Hakan Aksay

Yükleniyor...

TMMOB: "Geride bıraktığımız 20 yılı bir kayıp olarak görmek mümkündür, bir arpa boyu yol katedilmiştir"

İnşaat Mühendsleri Odası (TMMOB) İstanbul Şubesi tarafından 17 Ağustos'un 20. yılı sebebiyle bir basın açıklaması yapıldı. Yapılan basın açıklamasında birçok konu başlığı olmak ile beraber "İstanbul depreme hazır değil" sloganıyla sebepleri açıklayan bir broşürde dağıtıldı.

"Geride bıraktığımız 20 yılı kayıp olarak görmek mümkündür"

Açıklamanın 17 Ağustos depremi sonrasında alınan önlemleri ilgilendiren bölümünde, "Ulusal deprem konseyi kararında ve deprem şurasında meslek odalarınca düzenlenen bilimsel etkinliklerde ulusal seferberlikle ülkenin yapı stoğunun 15 ila 20 yılda düzeltilebileceği, yapıların güvenli hâle getirilebileceği üzerinde önemle durulmuştu. 

Bu açıdan bakıldığında geride bıraktığımız 20 yılı kayıp olarak görmek mümkündür. Elbette bu zaman zarfında tamamlanan işler bulunmaktadır. Ancak bilinmelidir ki bir arpa boyu kadar yol katedilmiştir" ifadeleri yer aldı.

"Şüphesiz ki bunun sorumlusu kentleri deprem tehlikesine göre değil ranta göre düzenleyen siyasi iktidardır"

Açıklamada, "Bugün hâlâ olası bir depremin yıkıcı etkisini azaltacak etkenlerin alınmadıysa, aradan geçen 20 yıla rağmen yapı stoğunun iyileştirilemediği, yapı güvenliğinin sağlanamadığı, yapı üretim sürecinin nitelikli hâle getirilemediği, kentlerin deprem tehlikesine göre düzenlenemediği olası bir depremde afet sonrası organizasyonun ne şekilde olacağı belirlenemediği, deprem bilincinin geliştirilemediğinden söz ediyorsak hiç şüphesiz ki bunun sorumlusu kentleri deprem tehlikesine göre değil ranta göre düzenleyen siyasi iktidardır"

"Büyük kentlerimiz 'kentsel dönüşüm' projeleri tarafından adeta teslim alınmıştır"

'Kentsel dönüşüm' ve 'İmar affı'na da değinilen açıklamada, 'imar affı' ilan edilerek güvenli olmayan yapıların koruma altına alındığı vurgulandı. 

"20 milyona yakın yapı stoğunun büyük bir bölümü kaçak ve ruhsatsızdır"

Açıklamanın devamında 20 milyona yakın yapı stoğunun büyük bir bölümünün kaçak ve ruhsatsız olduğuna değinilirken bu yapıların deprem güvenliğinin olmadığı ve içinde yaşayanların ciddi tehlike altında olduğu söylendi.

"Olası bir İstanbul depreminde çocuklarımızın can güvenliği tehlike altındadır"

Kamu kurumlarının durumuna da değinilen açıklamada, "İstanbul Proje Koordinasyon Birimi (İsmep)'in web sitesinde yer alan bilgiye göre, İstanbul'da 1135 okul binası, 115 sağlık binası, 38 yurt binası, depreme karşı güvenlikli hâle getirilmiştir. Fakat İstanbul'da toplam 6127 okul binası bulunmaktadır. İstanbul'da 190 hastane bulunmaktadır. Yurt sayısı 300 civarındadır. İsmep'in güçlendirdiği bina sayısı ile toplam bina sayısı arasındaki farkın hâlâ kapanamayacak kadar açık olduğu ortadadır denildi.

"10 Milyon'a yakın İstanbul'lu deprem güvenliği olmayan konutlarda yaşamaktadır"

Açıklamada, 10 Milyon'a yakın İstanbul'lunun deprem güvenliği olmayan konutlarda yaşadığı söylendi. Açıklamanın devamında ise olası İstanbul depremine ilişkin üretilen senaryolarının en iyimserinde bile depremin onbinlerce yapıyı etkileyeceği, yüzbinlerce insanın hayati tehlike altında olacağı tahmin edilmektedir denildi.

 

 

 

 

 

 

 

 

D_Side_Content_300x250

İlgili İçerikler

Öne Çıkan Videolar