6 Şubat’tan beri post apokaliptik korkunç günler yaşamaktayız. Bu post apokaliptik korkunç günler, bu iktidarın ve bu sistemin tezahürü.
Kişisel olarak ise üç yıl önce annemin kaybı ve hemen sonrasında ortaya çıkan Covid ile yaşadığım ve yaşamakta olduğum hislerin aynısını hissettim. İnsanın en yakınını kaybettiği zamanda hissettiği en büyük duygu hayatta kalmanın suçluluğu ve bu duygu ile gelen hiçbir şey yapmama isteği ve bir kara delik gibi bir anlamsızlık hissi.
Bu dönemimde ortaya çıkan Covid kişisel olarak bütün bu halimin yanına, inanılmaz bir çaresizlik ve işe yaramazlık hissiyle donatmıştı beni. Tıpkı şu son günlerde hissettiğim gibi. Keşke bir doktor, psikolog vb. olsaydım ve hemen insanlara yardıma koşacak donanımda bir mesleğim olsaydı diye kendimi yine büyük bir boşlukta buldum.
***
Son günlerde sosyal medyada dolaşan “Dünyanın ve çağın vicdanı” olarak anılan Eduardo Galeano’nun çok önemli bir sözü var:
“Hayırseverlik dikeydir, aşağılar. Dayanışma yataydır, yardım eder.”
Hayırseverlik aşağılayıcıdır çünkü dikey uygulanır. Dayanışma yataydır ve karşılıklı saygıyı ifade eder. Tam da bu noktada, televizyonlarda ortak yayınlarda gördüğümüz ortak yayın “hayırseverlik” şovları ile “dayanışma”nın önemi ve gücü arasındaki farkları da tekrardan görüyoruz. Galeano gibi gerçekçi ve öfkeli bir vicdan silsilesinin dayanışmasına örneklerden biri de depremin hemen ertesi gününde Bağımsızlar inisiyatifi, maumau ekibi ve sanatçıları öncülüğünde 7 Şubat’ta hayata geçen Sanatla Dayanışma https://sanatladayanisma.org/ .
Yaklaşık on günlük bir süreçte Omuz, Bağımsızlar, Karşı Sanat Çalışmaları, Mixer Galeri, Halka Sanat Projesi, Performistanbul, Pasaj, Barın Han, Latent Memories ve Lamarts’ın katılımıyla büyüdü ve büyümeye devam ediyor. Ve ciddi bir bağış toplanmaya devam ediyor. İlk günlerde o işe yaramazlık ve çaresizlik hisleriyle sanatla dayanışmanın bu denli hızlı ve müthiş güçte olabileceğini düşünmemiştim. Ve deprem bölgesine, oradakilere direkt nasıl yardım edebiliriz diye düşünme çıkışsızlığındaydım.
Bu düşüncem hızla değişti. Ve ben de bir fotoğrafımı siteye yükledim. Fotoğrafı 2017’de Nemrut Dağı’nda görkemli güneşin doğuşunu beklerken çekmiştim. Nazım Hikmet’in filmi olan “Güneşe Doğru”dan yola çıkıp aynı adı koymuştum.
Bu acıyla ve öfkeyle baş etmenin en büyük yolu da dayanışma. Normalleşme konusu da çok derin ancak, kimse kimseye sorgulamamız gereken normale de dönmemiz konusunda baskı yapmamalı. Acımızı ve öfkemizi yaşayarak, dile getirerek hesap sormaya, dayanışmaya devam etmeliyiz.
Timur Soykan’ın da dediği gibi: “Binlerce insan günler boyu enkaz altından yardım istedi. Kurtarma ekibi, vinç gönderilemediği için binlerce insanımız öldü. Bize tarihin en büyük acısını yaşatanlara öfke duymayan, eleştirmeyen, bunu ifade etmeyen insanlığını yitirmiştir. Ne dünya görüşü ne partisi mazeret olur.”
***
Dayanışmayı büyütmek için gönüllülük esasına dayalı olarak yürütülen Sanatla Dayanışma, depremden zarar görenlere yardım ulaştıran AKUT, Ahbap Derneği, İhtiyaç Haritası gibi kurumlara bağış yapılmasını artırmayı amaç edinir. Bu amaçla görsel sanatlar (resim, heykel, fotoğraf, video, kolaj, illüstrasyon vb.) alanında üreten sanatçıların bağışladığı işlerle benzer hassasiyetler taşıyan sanatseverleri www.sanatladayanisma.org sayfası bir araya getirir.
Almak istedikleri işleri seçenler, Sanatla Dayanışma'nın destek verdiği sivil yardım ve kurtarma kuruluşlarına (Ahbap, AKUT, İhtiyaç Haritası) yardım yaparlar. Sanatla Dayanışma platformu, ödeme ve kargo süreçlerine doğrudan dahil olmaz; sanatçılarla sanatseverler arasındaki iletişimi sağlar.
1. Bu formu doldurarak, eser bilgilerinizi eksiksiz bir şekilde bizimle paylaşın.
2. Sanatla Dayanışma iletişim kanallarında işinizi künyesi ve kendi belirlediğiniz bağış tutarı ile birlikte yayınlayalım.
3. İşinizi almak isteyen kişi doğrudan üstte adı geçen kurumların bağış sayfasına yönlendirilecek.
4. İşin tutarı kadar bağış yaptığına dair belge (dekont, e-posta) kişinin adresi ile ulaştığında kargoya verebilir ya da elden teslim edebilirsiniz.
Eserleri sürekli güncellenen www.sanatladayanisma.org sayfasında görebilir ya da Instagram hesabımızı takip edebilirsiniz.
Sanatla Dayanışma doğrudan bağış alan bir platform değildir. Almak istediğiniz eserin belirtilen tutarı kadar bağışı Ahbap ya da AKUT'a bağış yapın ve dekont görselini hazırlayın.
İnternet sitemizde bağışını tamamlamak istediğiniz işin üstündeki “eseri incele/bağış yap” butonuna basın. Ardından sol üstteki “bağış yaparak eseri almak için lütfen tıklayın” butonuna basın, sizi bir forma yönlendirecek.
Formu doldurun ve bağış makbuzunu forma yükleyin.
Eğer henüz bağış yapmadıysanız eser sizin için 6 saat süreyle opsiyonlanacak. Bağış yaptıktan sonra dekontu [email protected] adresine göndererek eseri edinebileceksiniz.
Eserin sanatçıdan ya da eserin bulunduğu kurumdan alınması sanatseverin sorumluluğundadır. Sanatla Dayanışma koordinasyon için sanatçı ile sanatseveri bir araya getiren bir e-posta atacak ve süreci takip edecektir. Şehir ve yurt dışı için böyle bir dönemde kargo ağlarını meşgul etmemek adına kargo işleminin Mart başında yapılmasını tavsiye ederiz. Kargo ödemesi alıcıya aittir.