T24 dış politika analisti Barçın Yinanç, Türkiye, Rusya ve İran'ın bir araya geldiği Tahran zirvesinde, İran'ın Suriye'ye yönelik bir harekâta yüksek perdeden muhalefet ettiğini hatırlatarak "İran, Türkiye ve Rusya'nın Suriye konusunda kendi aralarında anlaşmasından kaygı duyduğu için böyle bir açıklama yapmış olabilir" dedi.
Türkiye-İran-Rusya Üçlü Zirvesi, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin katılımı ile İran'ın başkenti Tahran'da gerçekleştirildi.
Zirvede açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Suriyeli sığınmacıların ülkelerine gönüllü ve güvenli geri dönüşleri de Astana sürecinin önemli gündem maddelerinden birisidir" açıklamasını yaparken; "Suriye halkına yapılacak en büyük iyilik, bölücü terör örgütünün işgal ettiği topraklardan sökülüp atılmasıdır." ifadelerini kullandı.
Rusya ve İran'ın Suriye'ye harekâta sıcak bakmadığını, Rusya ve İran arasında bazı konularda güvensizlik olduğunu ve üç ülkenin de ikili oynadığını söyleyen Yinanç, "Ankara tüm bunlara karşı ‘ben sizden izin almak zorunda değilim’ diyor. Ancak Rusya'nın onayı olmadan bir operasyonun gerçekleşme şansı olmadığını düşünüyorum. Bu zirvede de Ankara’nın da hem Rusya hem İran’ın PKK ile aralarına mesafe koymak istemedikleri, Kuzey Suriye'deki varlığına dönük çok da fazla harekete geçmeyeceğine dair bir okuması var. Önümüzdeki dönem Türkiye her ne kadar ‘biz izin almayız’ dese de Rusya'nın onayı olmadan harekatın gerçekleşebileceği ihtimali görmüyorum" diye konuştu.
Dışişleri Bakanlığı'ndan, Irak'ta gerçekleştirilen ve 8 kişinin ölümüne sebep olduğu belirtilen saldırıyla ilgili yapılan açıklamada, "gerçek faillerinin açığa çıkarılması için iş birliği" vurgusu da yapıldığını hatırlatan Yinanç, Irak'taki saldırıya ilişkin iddiaların işbirliği içinde araştırılması gerektiğini belirtti.
Irak'ın Türkiye'ye yönelik açıklamalarına değinen Yinanç, "Irak'ın tepkisine gelirsek; Irak bir taraftan operasyonlara çok fazla ses çıkarmak istemiyor bir taraftan dünyaya da Türkiye'nin operasyonlarına geniş bir kapı açtığı izlenimi vermek istemiyor. Öte yandan Arap camiasında tepkiye yol açtığı ve bir anlamda 'egemenlik hakkı ihlali' olarak okunabileceği için Irak çok daha üst perdeden tepki veriyor. Burada önemli olan sadece söylemek değil kim yaptıysa bunu da kanıtlarıyla Irak kamuoyuna ve dünyaya sunmakta yarar olur" diye konuştu.
Türkiye’den harekât diplomasisi...
İran ve Rusya’dan Suriye harekâtına vize çıkmadı.
“İzine ihtiyacımız yok” diyen Ankara 5. harekâtı yapar mı?
Astana zirvesi, içeriğinden çok magaziniyle konuşuldu...
Kıbrıs harekatının yıldönümünde AK Parti’nin KKTC politikası mercek altında...
M. Kaan Kurtuluş ve Barçın Yinanç 'Dış Politika İle İçli Dışlı'da yorumladı.